sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Kortesjärven Jääkärimuseo ja vähän maisemiakin

Seuraavaksi matkustimme Kauhavan Kortesjärvelle, josta löytyy Jääkärimuseo, joka kertoo Suomen jääkäriliikkeen vaiheista. Museossa meitä odotti nainen, joka aivan selvästi rakastaa historiaa ja puhui todella intohimoisesti ja kattavasti liikkeen synnystä, toiminnasta ja historiasta. En ole varmaankaan koskaan saanut niin hyvää opastusta mistään. Tällaisia ihmisiä pitäisi saada muihinkin museoihin. Sanomattakin on selvää, että siellä vierähti tovi jos toinenkin.


Jääkäriliike alkoi vuonna 1915. Kortesjärveltä jääkäriliikkeeseen lähti 39 paikkakuntalaista, mikä oli asukaslukuun suhteutettuna suurin määrä koko maassa. Tämän vuoksi Jääkärimuseo sijaitsee juuri Kortesjärvellä. Koko Suomesta lähti lähes 2000 nuorukaista Saksaan oppimaan sotataitoja tavoitteenaan itsenäinen Suomi. Museossa on suuri kokoelma jääkärien sukulaisten lahjoittamaa materiaalia.




Kaiken kaikkiaan 1895 vapaaehtoista aloitti jääkärikoulutuksen 1915-1918. Heistä 1261 (67 %) osallistui Suomen sisällissotaan, suurin osa valkoisten puolella, mutta muutama myös punaisten. Osallistuneista kaatui 128 (10 %) ja haavoittui 238 (19 %). Talvisotaan osallistui kaikenlaisissa puolustustehtävissä rintama- ja kotijoukoissa sekä maanpuolustuksen siviilihallinnollisissa tehtävissä 774 jääkäriä, joista kaatui 24 (3 %) sekä haavoittui 19 (2 %) Mannerheim-risti myönnettiin 20 jääkärille.


Museossa tuli esille, että Tapsan joku sukulainen oli taistellut valkoisten riveissä sisällissodan aikana. Itse kun olen sukua viimeiselle elossa olleelle punakaartilaiselle, Aarne Arvoselle. (Hän oli myös Suomen paras satavuotias ja 111-vuotiaana menehtyneenä maamme vanhin ihminen!) Tämän esiin tuleminen johtikin koko loppureissun kestäneeseen piikittelyyn puolin jos toisin. Tai totta puhuen, se piikittely ei ole oikeastaan loppunut vieläkään. Ajattelin, että kirjoitan myöhemmin Aarnesta oman erillisen jutun blogiini. Ihmisestä, joka eli kolmella eri vuosisadalla ja todella mielenkiintoisen elämän, saa kirjoitettua ihan oman blogitekstinkin!

Suosittelen käymään Kortesjärven Jääkärimuseossa. Itse näyttely, ja varsinkin oppaan kertomat tarinat, herättivät mielenkiinnon jääkäreiden historiaan ja heidän vaikutukseensa Suomen historiassa. Ilmeisesti Suomen Jääkärimuseo on nyt uudistettu ja tätä päivitystä kirjoittaessa auennut tänään (23.5.2017) yleisölle.

Seuraavaksi reitillämme olisi ollut Kajaanissa Ristijärvellä sijainnut Katvela ja sen pihapiirissä sijaitseva Uutela, jonka edestä Ristijärven suojeluskuntalaiset lähtivät talvisotaan, ja joka sota-aikana toimi sotasairaalana.




Katvelassa on Suojeluskunta- ja Lottamuseo. Se tuo esiin maamme itsenäistymisen ajan toimintaa paikallisesta näkökulmasta. Esillä on runsaasti aihepiiriin liittyvää alkuperäistä esineistöä, valokuvia ja asiakirjoja.





Ikäväksemme Katvela oli kiinni ja jouduimme tyytymään ikkunasta kurkisteluun. Ehkä ensi kerralla pääsemme tutustumaan myös tähän näyttelyyn. Kuvaus museosta oli hyvin mielenkiintoinen, vaikka kävimmekin Seinäjoella myös Suojeluskunta- ja Lotta Svärd-museossa.


Pysähdyimme tupakkitauolla tienvarressa. Oli niin upeat näkymät, että oli pakko ottaa kuva.

En ole kovin hääppöinen kalamies, mutta näen silti itseni kalastussaappaat jalassa heittelemässä virveliä.

Kaikki reissumme kuvat on otettu kännykällä. Meillä molemmilla oli Samsung S5 puhelimet. Tämän vuoksi kuvien laatu hieman vaihtelee. Olisin tämänkin kuvan laittanut isompana, jollei se olisi ollut pikselimössöä.

Vaikka kuljetimme mukanamme sadepilviä aina Porista Suomussalmelle saakka, tällä pysähdyspaikalla vettä ei tullut. Saimme rauhassa nauttia maisemista. Lisää maisemakuvia myöhemmin Hyrynsalmelta. Kyllä sieltä pari onnistunuttakin kuvaa löytyy. Upeita paikkoja, upeita maisemia.

Kohta alkavaan reissuumme olemmekin lainaamassa järjestelmäkameraa, jotta saisimme parempia kuvia. Ja enemmän tietysti.



Seuraavassa päivityksessa nähdäänkin pientä "ruokahaastetta". Vähän kevennyksiä, ettei koko matka olisi pelkkää sotahistoriaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti